Čeljusti za prešanje Picco za rad jednom rukom
Čeljusti za prešanje Picco za rad jednom rukom

Čeljusti za prešanje Picco s funkcijom hvatanja i zadržavanja pozicije (stanja otvorenosti) namijenjene su za obavljanje rada jednom rukom. Mogu se nabaviti za sve Viega sustave metalnih cjevovoda (s izuzetkom sustava Megapress) i omogućuju rad jednom rukom za vrijeme cijelog postupka izvođenja press spoja. Time još više povećavate sigurnost rada i izvođenja posla.

Za posebno teške radove na instalacijama, kod kojih se može raditi samo jednom rukom, Viega je razvila nove čeljusti za prešanje s funkcijom hvatanja i zadržavanja pozicije (stanja otvorenosti). Prije postavljanja na mjesto izvođenja press spoja čeljusti za prešanje se otvaraju jednim kratkim zahvatom ruke kao što je uobičajeno, ali onda ostaju otvorene uslijed djelovanja sile opruge. Čeljusti se zatvaraju tek onda kad se pritisne prekidač za start. Kod još jednog pritiska na prekidač počinje stvarni postupak prešanja.

 

To donosi dodatnu sigurnost, jer se instalacija može precizno centrirati slobodnom rukom. Takođe je moguće i ispravljanje već namještenih čeljusti za prešanje prije samog postupka prešanja.

Čeljusti za prešanje s funkcijom hvatanja trenutno su raspoložive u dimenzijama 12 do 35 mm za metalne cjevovodne sustave proizvođača.
Način funkcioniranja

Čeljust za prešanje otvara se ručno i tada ju opruga drži otvorenom. Tek nakon još jednog pritiska na prekidač za start čeljust za prešanje se ponovo zatvara. Ako je čeljust za prešanje ispravno nasjela na press spojnicu, drugim pritiskom na prekidač za start se može izvršiti prešanje.

Prednosti
Prvo stvarno obavljanje rada samo jednom rukom s Viega press alatom Pressgun Picco omogućuje više sigurnosti pri montaži za korisnika na ljestvama ili na skeli. Uz to se instalacija može dodatno fiksirati i centrirati drugom, slobodnom rukom. Čeljusti za prešanje Picco s funkcijom hvatanja i zadržavanja pozicije na raspolaganju su za metalne Viega cjevovodne sustave (s izuzetkom sustava Megapress).  
viega-pressbacke-einhand-schnappfunktion-1-174x160px.jpg
Kad je jednom otvorena, čeljust za prešanje otvorenom drži opruga.
viega-pressbacke-einhand-schnappfunktion-2-174x160px.jpg
Ovako je kod postavljanja čeljusti za prešanje jedna ruka slobodna za centriranje ili fiksiranje instalacije.
viega-pressbacke-einhand-schnappfunktion-3-174x160px.jpg
Čeljust za prešanje automatski se zatvara pri prvom pritisku na prekidač za start. Kod drugog pritiska na prekidač izvodi se prešanje.