Megapress: izvođenje press spojeva umjesto zavarivanja
Megapress: izvođenje press spojeva umjesto zavarivanja

Da bi se spojile crne čelične cijevi dosad se skoro uvijek moralo zavarivati. Viega s press spojnicama sustava Megapress nudi sigurnije, lakše i ekonomičnije rješenje za instalacije s čeličnim cijevima. 

Doduše, zavarivanje čeličnih cijevi nije loša mogućnost spajanja. No, sama montaža nije jednostavna. Veliki utrošak vremena, opasnost od požara i veliki tjelesni napor čine zavarivanje neatraktivnim po pitanju ekonomičnosti. Potrebno je prenositi velike boce s plinom i aparate za zavarivanje, što prouzrokuje tjelesni napor, prije svega kad se neki cjevovod ne zavaruje u visini očiju, nego na visini od nekoliko metara. A na teško pristupačnim i skošenim mjestima onda većinom pomaže samo zavarivanje pomoću ogledala, da bi se uopće moglo dospjeti do mjesta spajanja (slika 1).

 

  

Spajanje je do 60% brže gotovo

       

Nasuprot tome je spajanje čeličnih cjevovoda pomoću Viega sustava Megapress jednostavnije i obavlja se u manje radnih koraka (slike 2 do 4). Za montažu pritom nije odlučujuće, koja se debljina stijenke čelične cijevi ugrađuje, dokle god cijevi odgovaraju normama DIN EN ISO 6708 ili DIN EN 10220/10255. Rezultat je siguran i garantirano nepropustan spoj, koji se odmah može u potpunosti opteretiti. Otpadaju vremena potrebna za hlađenje zavara ili protupožarni nadzor, što je kod zavarivanja često neophodno. No, tehnika izvođenja press spojeva nije samo sigurnija i lakša, nego i značajno ekonomičnija. U usporedbi sa zavarivanjem instalater kod montaže sa Viega sustavom Megapress uštedi do 60 % vremena montaže. Druge metode (kao što je spajanje cijevi navojnim spojevima, spajanje ožljebljenih cijevi pomoću spojnica i fitinga već priređenih za montažu te spajanje cijevi spojnicama) također iziskuju značajno više vremena nego tehnika hladnog izvođenja press spojeva.

 

 

Čeličnu cijev treba skratiti i očistiti. Onda se izmjeri i označi dubina utiskivanja. Zatim se Viega Megapress spojnica montira na cijev do oznake.

 

 

Spojevi megapress spojnicama na cijevima dimenzija između ½" i 1" izvode se pomoću čeljusti za prešanje. Od dimenzije 1 1/4“ koriste se press prsteni, koji se postavljaju oko press spojnice

 

 

Pomoću press alata Presgun se u trajanju od nekoliko sekundi vrši postupak prešanja i spojnica je zatim čvrsto spojena sa cijevi.

IMG_5925_174.jpg
Sustav Megapress je višestruko primjenjiv. Ovdje se vidi instalacija sa dva puferska spremnika dizalice topline zrak-voda kod koje je primijenjen sustav Megapress. U cijeloj građevini sa 55 stambenih jedinica ugrađeno je 500 spojnica sustava Megapress.
RLT_Anlage_Attendorn_174.jpg
Pri montaži modernih rashladnih postrojenja osobito treba paziti na antikorozivnu zaštitu. Viega press spojnice sustava Megapress su zbog svog vrhunskog zaštitnog sloja od cinka i nikla već pri isporuci iz tvornice postojane prema koroziji.
ME_Altbau_Keller_174.jpg
Kod sanacije starih stambenih građevina često se nailazi na instalacije sa debelostijenim čeličnim cijevima. Priključivanje na takve instalacije može sigurno, brzo i ekonomično realizirati zahvaljujući sustavu Megapress, kao ovdje pri zamjeni kotla.
Megapress_Druckluft.jpg
Instalacije komprimiranog zraka izvode se kao prstenaste instalacije pod stropom industrijskih hala. Sa sustavom Megapress ovdje profitirate od lagane montaže na velikoj visini kao i od praktičnih konstrukcija T-komada za priključivanje na uređaje.
Megapress_Stickstoff-1_174.jpg
Instalacije dušika su do sada na osnovi svojih visokih zahtjeva bile zavarivane. Sa sustavom Megapress ovdje je sada također moguća primjena press tehnike.
Megapress_Sprinkler_174.jpg
Sprinkler instalacije sa debelostijenim čeličnim cijevima su propisane za zgrade sa visokim klasama rizika, kao što su industrijska postrojenja. Viega sustav Megapress je idealan za izradu i proširivanje baš takvih Sprinkler instalacija.