Montaža instalacija i puštanje u pogon
Montaža instalacija i puštanje u pogon

Higijena pitke vode počinje puno prije nego ta važna životna namirnica poteče iz cijevi. Već za vrijeme proizvodnje, kod transporta, skladištenja i montaže, mora se izbjegavati onečišćenje dijelova koji imaju kontakt s vodom.

Slično kao kod projektiranja i instalacije se treba postupati i kod provjere nepropusnosti, kod ispiranja i prvog punjenja vodova.

 

Transport, skladištenje i montaža

 

Sve komponente instalacije pitke vode moraju se transportirati i skladištiti na odgovarajući način kojim se izbjegavaju onečišćenja u njihovoj unutrašnjosti. Zaštitni elementi se smiju skinuti tek neposredno prije montaže kako bi se očuvalo besprijekorno stanje dijelova sustava. Viega nudi zaštitne poklopce koji za vrijeme montaže omogućuju zatvaranje krajeva cijevi od plemenitog čelika ili bakra. Osim toga, tvrtka Viega pakira spojnice i druge dijelove u zaštićene vrećice. Na taj način su od transporta do montiranja sve komponente zaštićene od prljanja i oštećenja.

 

Suha provjera nepropusnosti

 

Za provjeru nepropusnosti se od 2004. godine isporučuje podsjetnik središnjeg saveza za sanitariju/grijanje/klimu (ZVSHK). Suha tlačna proba važi za najsuvremenije stanje tehnike. Viega je prva tvrtka na tržištu koja jamči sigurnost suhe „središnje provjere nepropusnosti i ispitivanja opterećenjem“ ako armature i spojnice instalacije imaju Viega sustav SC-Contur. Navojni spojevi se i dalje moraju kontrolirati ručno.

 

Provjera nepropusnosti pitkom vodom (mokra tlačna proba) se preporučuje samo kod sustava koji se ubrzo nakon toga puštaju u pogon, npr. u obiteljskim kućama. Ako je između tlačne probe i puštanja u pogon prošlo duže vrijeme ili ako vod primjerice za vrijeme mraza ne može ostati napunjen, onda je potrebna suha tlačna proba. Ako je ona provedena prema podsjetniku stručne udruge ZVSHK, onda kod Viega instalacije nije potrebno mokra tlačna proba pri 15 bar.

Zaštitni poklopci od plemenitog čelika ili bakra na krajevima cijevi
Zaštitni poklopci od plemenitog čelika ili bakra na krajevima cijevi za vrijeme transporta i skladištenja štite od prljanja i oštećenja.
Viega spojnice i druge komponente isporučuju se u zaštićenim pakovanjima.
Viega spojnice i druge komponente isporučuju se u zaštićenim pakovanjima.
Centralna provjera nepropusnosti pomoću sustava SC-Contur: brza i sigurna.
Centralna provjera nepropusnosti pomoću sustava SC-Contur: brza i sigurna.