Snimka iz zraka - Fordove tvornice u Kölnu Fordove tvornice u Kölnu

Rashladni sustav je povezan prstenastim cjevovodom sustava Sanpress Inox.

2007-03-14
Fordove tvornice u Kölnu

U roku od tjedan dana u Fordovom pogonu u Kölnu kompletan rashladni sustav tvornice aluminijskog tlačnog lijeva moralo se povezati u prstenasti cjevovod  - i to je uspjelo zahvaljujući Viega cjevovodnom sustavu Sanpress Inox od plemenitog čelika.

Prstenasti cjevovod duljine 2,5 km sada opskrbljuje 17 strojeva 

za aluminijski tlačni lijev sredstvom za hlađenje i podmazivanje.

Najveći problem te preinake bili su agresivni sastojci rashladnog sredstva koji su u pocinčanom čeličnom cjevovodu prouzrokovali i do 10 propuštanja mjesečno.  Dugotrajni popravci i troškovi materijala te zastoji u pogonu prouzrokovani propuštanjem pokazivali su da se tu nešto mora učiniti. 

No, prije nego što je ta donesena odluka o izgradnji novog cjevovodnog sustava, u Viega laboratoriju su najprije izvršena opsežna testiranja s tim rashladnim sredstvom.

Sanpress Inox je ispunio sve zahtjeve i dodatno je premašio očekivanja svojom brzom i sigurnom montažom pomoću tehnike izvođenja hladnih press spojeva, kao i sustavom SC-Contur.

Integrirani Viega sustavi:

Sanpress Inox za prstenasti cjevovod sredstva za hlađenje i podmazivanje, duljine 2,5 km.

Fordove tvornice u Kölnu, snimka iz zraka
Od 1931. godine u Kölnu su tvornice Ford u stalnom razvoju. (fotografija: Ford)
Prstenasti cjevovod od plemenitog čelika (sustav Sanpress Inox) duljine 2,5 km
Prstenasti cjevovod od plemenitog čelika (sustav Sanpress Inox) duljine 2,5 km bez problema provodi agresivna rashladna sredstva za strojeve za aluminijski tlačni lijev. Hvatači nečistoća ispod zapornih slavina sprječavaju onečišćenje cjevovoda.