Viega SC-Contur
Viega SC-Contur

Press spojnice su ekonomičnije i ujedno sigurnije: za njihovu ugradnju potrebno je manje vremena, a patentirano tehničko rješenje SC-Contur na Viega press spojnicama pokazuje eventualno nesprešane press spojeve već pri punjenju instalacije ili kod vršenja tlačne probe, npr. vodom.

Značajan dobitak na sigurnosti

 

Zbog malih tolerancija izrade ponekad se čini da su cijev i spojnica već nakon utiskivanja jedne u drugu „nepropusne“ i bez izvođenja press spoja. Pri radu instalacije se takav spoj može olabaviti uslijed tlačnih udara, a voda koja nekontrolirano istječe tada prouzrokuje velike štete. Iz press spojnice koja zabunom nije sprešana već i kod sasvim malog tlaka voda istječe kod oznake SC-Contur. To sprječava skupe posljedične štete.

 

Jednostavni popravci

 

U praksi su barem jednako toliko odlučujuće prednosti tehnike press spajanja pri ugradnji i to kod novih instalacija jednako kao i kod eventalnih popravaka postojećih instalacija. Ovisno o nazivnom promjeru, press spoj je moguće napraviti i do 40% brže nego lemljeni spoj. Razlog tomu je (pored bržeg odvijanja postupka izvođenja press spoja) i činjenica da kod tehnike izvođenja press spojeva otpadaju vremenski zahtjevni popratni radovi kao što su skidanje srha ili kalibriranje.

 

Kod popravaka instalacija pitke vode isplati se još jedan daljnji aspekt: kod izvođenja press spojeva na cijevnim instalacijama nije potrebno potpuno isprazniti cijelu instalaciju. Dok preostala vlaga u cijevi čini lemljenje ili zavarivanje skoro nemogućim, izvođenje press pojeva se može vršiti i kad zaostala voda stoji u cijevi.

 

Za bakrene, čelične, kao i za sistemske cijevi od umjetnih materijala

 

Viega nudi brzu i sigurnu tehniku press spajanja za sve cjevovodne sustave i za sva uobičajena područja primjene. Tu spadaju metalni cjevovodni sustavi kao Profipress (bakar), Sanpress (plemeniti čelik) ili Prestabo (pocinčana čelična cijev) te sustav Pexfit Pro sa sistemskim cijevima od umjetnog materijala.

 

Ovisno o materijalu i području primjene (npr. pitka voda, grijanje, plin, komprimirani zrak, protupožarne instalacije) Viega nudi prikladne press spojnice s odgovarajućim brtvenim elementima. Da bi se pouzdano izbjegla zamjena press spojnica iste su označene točkom u boji. Zeleno označene press spojnice su npr. isključivo dopuštene za instalacije pitke vode, žuto označene su za plinske instalacije, a crveno označene press spojnice su za instalacije grijanja.

Tlačna proba
Iz press spojnice koja zabunom nije sprešana već i kod sasvim malog tlaka voda istječe kod oznake SC-Contur. To sprječava skupe posljedične štete.
Viega SC-Contur