Zaštita podataka

Uporaba naše Viega web stranice i njenih podstranica zapravo je moguća bez davanja ikakvih osobnih podataka. Ukoliko upotrebljavate Viegine posebne usluge putem naše web stranice, može ipak biti potrebna obrada osobnih podataka korisnika. Ako je obrada osobnih podataka neophodna i ako ne postoji pravni temelj za takvu obradu, općenito tražimo privolu nositelja podataka. Iznimka se primjenjuje u slučajevima kada je obrada podataka dozvoljena po zakonu.

Obrada osobnih podataka, kao što su ime, adresa, e-adresa ili telefonski broj nositelja podataka, odvija se u skladu sa zahtjevima Uredbe o općoj zaštiti podataka i u skladu s važećim nacionalnim odredbama o zaštiti podataka. Putem ove politike zaštite privatnosti, Viega želi obavijestiti javnost o prirodi, opsegu i svrsi osobnih podataka koje ona obrađuje. Nadalje, ispitanici se obavještavaju o svojim pravima u skladu s ovim pravilima o privatnosti.

Viega ima za cilj zaštititi privatnost korisnika web stranica što je više moguće. Primijenjene sigurnosne mjere odgovaraju najnovijoj tehnologiji. Korisničkim podacima se upravlja povjerljivo i oni se štite od neovlaštenog ili slučajnog prosljeđivanja. Korisnički podaci se neće objavljivati bez prethodno danog izričitog odobrenja, niti će se neovlašteno prosljeđivati trećim  osobama.

1. Ime i adresa osobe odgovorne za obradu

Odgovorna osoba u smislu Uredbe o općoj zaštiti podataka, ostalih zakona o zaštiti podataka u državama članicama Europske unije i drugim odredbama svojstva zaštite podataka  je:
Viega Holding GmbH & Co. KG (u ovom pravilu privatnosti kratak naziv "Viega")
Viega Platz 1, 57439 Attendorn, Germany
+49 (0) 2722 61-0
webmaster@viega.de

2. Ime i adresa službenika za zaštitu podataka

Službenik za zaštitu podataka Viega grupe je:
Društvo VIA Consult GmbH & Co. KG
G. Karsten Kunde
Adresa
+49 2761 837511
datenschutz@viega.de

3. Izrada log datoteka

Svaki put kada se pristupi ovoj web stranici, Viega upotrebljava automatizirani sustav za prikupljanje podataka i informacija s pozivnog računala. One se pohranjuju u log datoteke poslužitelja koji isporučuje web stranicu.
Sljedeći podaci mogu biti prikupljeni:
• IP-adresa pozivnog računala
• datum i vrijeme pristupa
• datum, URL i količina pozvanih podataka
• podaci o prepoznavanju internetskog preglednika i operacijskog sustava pozivnog računala
• internetska stranica s koje je uslijedio pristup ovoj internetskoj stranici tj. s koje je uslijedilo preusmjeravanje na ovu internetsku stranicu (referer)
• naziv pružatelja internetskih usluga korisnika
IP adresa prenosi se pri svakom upitu poslužitelja da bi poslužitelj znao kamo mora poslati odgovor. Svaki internetski korisnik prima IP adresu od svog pružatelja internetskih usluga (ISP) čim se poveže s internetom. ISP može znati koja je IP adresa dodijeljena kojem od svojih kupaca u koje vrijeme. Ako se IP adresa pohrani, preko ISP-a se teoretski može saznati identitet vlasnika priključka. Mi i naš pružatelj usluga statistike pohranjujemo IP adresu samo u skraćenom (anonimnom) obliku i upotrebljavamo je samo za prepoznavanje sesije, za lokalizaciju mjesta (do razine grada) i za obranu od napada. IP adresa nakon toga se ponovno briše tako da su prikupljeni podaci anonimni pa čak i preko ISP-a više nije moguće njezino dodjeljivanje identitetu korisnika.
Pravni temelj za privremenu pohranu podataka i log datoteka je članak 6. stavak 1. lit. f DSGVO-a.
Obrada podataka služi za isporuku sadržaja web stranice, da bi se osigurala funkcionalnost naših informacijskih sustava i optimizirala web stranica. Podaci log datoteka uvijek su pohranjeni odvojeno od ostalih osobnih podataka. Evaluacija osobnih podataka u marketinške svrhe ne odvija se u tom kontekstu.
U te je svrhe i Viegin legitimni interes za obradu podataka u skladu sa člankom 6. stavkom 1. lit. točkom f DSGVO-a.
Podaci će biti izbrisani čim njihovo prikupljanje više ne bude potrebno. U slučaju prikupljanja podataka za prikazivanje web stranice, to je kada je odgovarajuća sesija završena. U slučaju pohrane podataka u log datotekama to je nakon najviše sedam dana. Daljnja pohrana je moguća. U tom slučaju, IP adrese korisnika se brišu ili otuđuju, tako da identifikacija korisnika više nije moguća.
Prikupljanje podataka za prikazivanje web stranice i pohranu podataka u log datotekama neophodno je za rad web stranice. Stoga ne postoji pravo prigovora od strane korisnika.

4. Cookies

Viega upotrebljava kolačiće na ovoj web stranici. Kolačići su tekstualne datoteke pohranjene u internetskom pregledniku ili internetskom pregledniku na korisničkom računalnom sustavu. Kada korisnik posjeti web stranicu, kolačić se može pohraniti u korisničkom operativnom sustavu. Ovaj kolačić sadrži karakterističan niz znakova koji omogućava jasnu identifikaciju preglednika te time korisnika prilikom ponovnog pozivanja web stranice.
U kolačićima se pohranjuju i prenose sljedeći podaci:
(jezične postavke, proizvodi u košarici, podaci za prijavu)
Osim toga, na našoj web stranici upotrebljavamo kolačiće koji omogućuju analizu ponašanja pregledavanja korisnika.
Na taj se način mogu prenositi sljedeći podaci:
Slijedi popis prikupljenih podataka. To mogu biti, na primjer: upisani pojmovi za pretraživanje, učestalost prikaza stranica, uporaba funkcija web stranica.
U nastavku vas obavještavamo koji se kolačići pohranjuju, koja im je svrha i koji je datum njihovog isteka:

Pravni temelj za obradu osobnih podataka pomoću kolačića je članak 6. stavak 1 lit. točka f DSGVO-a.

Svrha uporabe tehnički neophodnih kolačića je olakšavanje uporabe web stranica za korisnike. Neke značajke naše web stranice ne mogu se ponuditi bez uporabe kolačića. Za njih je nužno da se preglednik prepozna i nakon promjene stranice.

Korisnički podaci prikupljeni tehnički neophodnim kolačićima neće se upotrebljavati za stvaranje korisničkih profila.

U te je svrhe i naš legitimni interes u obradi korisničkih podataka u skladu sa člankom 6. stavkom 1. lit. točkom f DSGVO-a.

Kolačići se pohranjuju na računalu korisnika i prenose se na našu web stranicu. Stoga korisnik ima potpunu kontrolu nad uporabom kolačića. Promjenom postavki u internetskom pregledniku koji upotrebljava korisnik, korisnik može onemogućiti ili ograničiti prijenos kolačića. Već spremljeni kolačići mogu se izbrisati u bilo kojem trenutku. To se također može obaviti automatski. Ako su kolačići onemogućeni za našu web stranicu, možda neće biti u potpunosti moguće upotrebljavati sve funkcije web stranice.

5. YouTube

Viega je integrirala YouTube komponente na ovoj web stranici. YouTube je internetski video portal koji omogućuje izdavačima videozapisa slobodno postavljanje videoisječaka te drugim korisnicima besplatno gledanje, ocjenjivanje i komentiranje. Informacije o YouTubeu mogu se pozvati na ovoj poveznici: https://www.youtube.com/yt/about/de/.

Poslovna tvrtka od YouTube je YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, USA. YouTube, LLC je podružnica tvrtke Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, USA.

Svakim pozivanjem jedne od pojedinačnih stranica ove web stranice, kojima upravlja Viega i na kojoj je integrirana YouTube komponenta (YouTube videozapis), internetski preglednik na korisničkom informacijskom tehničkom sustavu automatski će zatražiti odgovarajuću YouTube komponentu da bi preuzeli prikaz odgovarajuće YouTube komponente s YouTubea. U okviru ovog tehničkog postupka, YouTube i Google dobivaju saznanje koja je konkretno podstranica naše web stranice posjećena od strane posjetitelja.

Ukoliko je korisnik istovremeno prijavljen na YouTubeu, YouTube prepoznaje, pozivanjem podstranice koja sadrži YouTube videozapis, koju konkretno podstranicu naše web stranice korisnik posjećuje. Te informacije prikupljaju YouTube i Google i povezuju ih s korisničkim YouTube računom.

Ukoliko takav prijenos podataka sa YouTube na Google nije poželjan od strane korisnika, prijenos može biti onemogućen odjavom sa svog računa na usluzi YouTube prije nego se pozove naša web stranica.

Pravila o privatnosti usluge YouTube, koja su dostupna na adresi https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/, informiraju o prikupljanju, obradi i upotrebi osobnih podataka od strane YouTube i Google.

6. Analysis tool Webtrekk

Neki od podataka prikupljeni pri posjetu našoj internetskoj stranici upotrebljavaju se za statističku analizu.
Viega koristi usluge tvrtke Webtrekk GmbH, ulica Hannoversche 19, 10115 Berlin, za prikupljanje statističkih podataka o uporabi svoje internetske ponude i za odgovarajuću optimizaciju svoje ponude. TÜV Saarland certificirao je tvrtku Webtrekk GmbH za zaštitu podataka na području programske opreme za upravljanje internetom. Dio certifikacije čini revizija tvrtke Webtrekk na samoj lokaciji u Berlinu i na lokaciji za hosting, a koja obuhvaća provjeru prikupljanja i obrade podataka o praćenju u skladu sa sukladnošću o zaštiti podataka i sigurnosti podataka.

Temelji te certifikacije su:

• katalog zahtjeva za zaštitu podataka - V1.3,
• zakonski zahtjevi za zaštitu podataka,
• osnovna načela informatičke sigurnosti u skladu s trenutačnom tehnologijom koja se odnose na osnovnu informatičku zaštitu prema normama BSI and ISO 27000,
• izvještaj o provjeri TR00969.

U okviru posjeta internetskoj stranici za naše upravljanje internetom prikupljaju se i analiziraju neke informacije koje prenosi Vaš preglednik. Prikupljanje obavlja piksel koji je integriran na svaku internetsku stranicu. Prikupljaju se sljedeći podaci:

• zahtjev (naziv tražene datoteke)
• vrsta/verzija preglednika (npr.: Internet Explorer 11.0)
• jezik preglednika (npr.: njemački)
• upotrebljavani operacijski sustav (npr.: Windows 10)
• unutarnja razlučivost prozora preglednika
• razlučivost zaslona
• aktiviranje javascripta
• Java uključena/isključena
• kolačići uključeni/isključeni
• dubina boje
• Referrer URL (prethodno posjećena stranica)
• IP adresa – odmah je anonimna i ponovno se briše nakon  obrade
• vrijeme pristupa
• klikovi

Detaljniji popis prenesenih informacija možete pronaći na adresi http://www.webtrekk.com/index/datenschutzerklaerung.html. Webtrekk pohranjuje IP adresu samo u skraćenom (anonimnom) obliku i upotrebljava je samo za prepoznavanje sesije, za lokalizaciju mjesta i za obranu od napada. IP adresa se zatim briše odmah, tako da su prikupljeni podaci anonimni.
Webtrekk upotrebljava sljedeće kolačiće:
• sesija kolačića (za otkrivanje sesija, trajanje: jedna sesija)

• dugoročni kolačić (za otkrivanje novih/redovnih kupaca: 6 mjeseci)

• kolačić za isključivanje (u slučaju prigovora vezano za praćenje: 60 mjeseci)
Korisnik može odrediti u svojim postavkama preglednika mogu li se kolačići postaviti ili ne. Ako korisnik ne želi biti praćen posebno za Vieginu web stranicu, on može prigovoriti praćenju. Za upotpunjavanje prigovora, korisnik može kliknuti na sljedeću poveznicu: http://www.webtrekk.com/index/datenschutzerklaerung/opt-out.html.
Daljnje informacije možete pronaći na web stranici tvrtke Webtrekk GmbH, http://www.webtrekk.com.

7. Bilten

Ako se korisnik pretplati na Viegin bilten, podaci odgovarajuće ulazne maske bit će proslijeđeni Viegi.
Pri prijavi za bilten pohranjuju se IP adresa korisnika i datum i vrijeme registracije. To služi da se spriječi zlouporaba usluga ili e-adrese. Prijenos podataka trećim stranama se ne događa. Izuzetak postoji ako postoji zakonska obveza objavljivanja.

Podaci se upotrebljavaju isključivo za slanje biltena.

Pravni temelj za obradu podataka, nakon što se korisnik registrira za bilten, je suglasnost korisnika članak 6. stavak 1. lit. točka a GDPR-a.

Korisnik može otkazati pretplatu na bilten u bilo kojem trenutku. Također, suglasnost za pohranu osobnih podataka može biti opozvana u bilo kojem trenutku. U tu svrhu u svakom biltenu postoji odgovarajuća poveznica.
Osim toga, korisnik može poslati odjavu e-porukom na sljedeću adresu: newsletter@viega.de ili datenschutz@viega.de.

8. Druge internetske ponude

S naše internetske stranice korisnik može doći na druge Viegine internetske ponude kao što su npr. portal za dobavljače i portal za karijere. Za ove ponude vrijede također pravila o privatnosti.

Za neke formulare potreban je unos osobnih podataka od strane korisnika. Podaci u odgovarajućoj ulaznoj masci prenose se u Viegu i pohranjuju isključivo u svrhu interne uporabe tvrtke Viega.

Pri uporabi ulazne maske, također se spremaju IP adresa korisnika, kao i datum i vrijeme uporabe.

To služi da se spriječi zlouporaba usluga. Prijenos podataka trećim stranama se ne događa. Izuzetak postoji ako postoji zakonska obveza objavljivanja.

Također, pohranjuju se djelomično ime i prezime, telefon, e-adresa, adresa i tvrtka klijenta.

Prikupljanje ovih podataka nužno je za pružanje željenog sadržaja ili usluga. Također, ovo služi isključivo u svrhu uređivanja ili kontaktiranja.

Pravni temelj za obradu podataka koji se prenose pomoću ulazne maske, je članak 6. stavak 1. lit. točka f DSGVO-a. Ukoliko je kontakt usmjeren na sklapanje ugovora, dodatni pravni temelj za obradu je članak 6. stavak 1. lit. točka b DSGVO-a.

Korisnici imaju mogućnost brisanja ili izmjene pohranjenih podataka u bilo kojem trenutku. Korisnik u bilo kojem trenutku prima podatke o osobnim podacima pohranjenima o njemu.

Podaci će biti izbrisani čim više ne bude potrebno njihovo prikupljanje.

9. Mogućnosti za kontakt

Na web stranici postoji kontakt obrazac koji se može upotrebljavati za elektronički kontakt. Alternativno je moguć kontakt putem navedene e-adrese. Ako korisnik kontaktira Viega putem jednog od tih kanala, osobni podaci koje korisnik prenosi bit će automatski spremljeni. To uvijek uključuje ime i prezime, telefon, e-adresu i tvrtku. Korisnik može po želji dati dodatne podatke.

Spremanje podataka služi isključivo u svrhu uređivanja ili kontaktiranja. Podaci se ne otkrivaju trećim osobama.

Pravni temelj za obradu podataka, koji se prenose e-poštom, je članak 6. stavak 1. lit. točka f DSGVO-a. Ako je kontakt e-poštom usmjeren na sklapanje ugovora, dodatni pravni temelj za obradu je članak 6. stavak 1. lit. točka b DSGVO-a.

Obrada osobnih podataka iz ulazne maske služi nam samo za obradu kontakta. U slučaju kontaktiranja putem e-pošte, također je uključen potrebni legitimni interes za obradu podataka.
Ostali osobni podaci koji se obrađuju tijekom procesa slanja služe za sprečavanje zlouporabe obrasca za kontakt i za osiguranje sigurnosti naših informacijskih tehnologija.

Podaci će biti izbrisani čim više ne bude potrebno njihovo prikupljanje. Za osobne podatke iz maske za unos obrasca za kontakt i onih koji se šalju e-poštom, to je slučaj kada je odgovarajući razgovor s korisnikom završen. Razgovor završava kada se iz okolnosti može zaključiti da su relevantne činjenice konačno razjašnjene.

10. Rutinsko brisanje i blokiranje osobnih podataka

Općenito, Viega obrađuje i pohranjuje osobne podatke korisnika samo onoliko koliko je potrebno za postizanje svrhe pohrane. Osim toga, takva pohrana može se dogoditi ako to propisuje europski ili nacionalni zakonodavac u propisima, zakonima ili drugim propisima EU kojima Viega podliježe. Blokiranje ili brisanje podataka također se odvija kada se razdoblje pohrane propisuje navedenim standardima, osim ako postoji potreba za daljnjim pohranjivanjem podataka za sklapanje ugovora ili ispunjavanja ugovora.

Nakon isteka svrhe pohrane ili nakon isteka razdoblja pohrane koji propisuju gore navedeni propisi, osobni se podaci rutinski blokiraju ili brišu.

11. Prava dotične osobe

Ako se obrađuju osobni podaci korisnika, korisnik je dotična osoba u smislu DSGVO-a i posjeduje sljedeća prava prema Viegi:

11.1 Pravo na informaciju

Korisnik može zatražiti od Viege da potvrdi jesu li obrađeni njegovi osobni podaci.
Ako je takva obrada dostupna, Viegin korisnik može zatražiti obavijest o sljedećim informacijama:
a. svrhama u koje se obrađuju osobni podaci;
b. kategorije osobnih podataka koji se obrađuju;
c. primatelji ili kategorije primatelja kojima su osobni podaci koji se odnose na korisnika otkriveni ili tek trebaju biti otkriveni;
d. planirano trajanje pohrane osobnih podataka o korisniku ili, ako nisu dostupne određene informacije, kriteriji za određivanje trajanja pohrane;
e. postojanje prava na ispravak ili brisanje korisničkih osobnih podataka, pravo na ograničenje obrade od strane osobe odgovorne za obradu ili pravo na žalbu protiv obrade;
f. postojanje prava na žalbu nadzornom tijelu;
g. sve dostupne informacije o podrijetlu podataka, ako se osobni podaci ne prikupljaju od korisnika;
h. postojanje automatiziranog odlučivanja uključujući profiliranje u skladu sa člankom 22. stavcima 1. i 4. DS-GVO-a i (barem u slučajevima) smislene informacije o uključenoj logici i opsegu i namjeravanom utjecaju takve obrade na korisnika.
Korisnik ima pravo zatražiti informacije o tome jesu li osobni podaci o korisniku preneseni u treću državu ili međunarodnu organizaciju. U tom kontekstu, korisnik može zatražiti obavijest o odgovarajućim jamstvima u skladu sa čl. 46 DSGVO-a u vezi s prijenosom podataka.

11.2 Pravo na ispravak

Korisnik ima pravo ispravke i/ili dopune kod Viege, ako su obrađeni osobni podaci o njemu netočni ili nepotpuni. Viega mora bezodložno izvršiti ispravak.

11.3 Pravo na ograničenje obrade

Pod sljedećim uvjetima korisnik može zahtijevati ograničenje obrade osobnih podataka koji se odnose na njega:
a. ako korisnik negira točnost svojih osobnih podataka za razdoblje koje omogućuje Viegu da provjeri točnost osobnih podataka;
b. obrada je nezakonita i odbacuje uporabu brisanja osobnih podataka, a umjesto toga zahtijeva ograničenje uporabe osobnih podataka;
c. Viega više nema potrebe za osobnim podacima u svrhu obrade, no korisnik ih traži za tvrdnju, vršenje ili obranu pravnih zahtjeva, ili
d. ako je korisnik prigovorio obradi na temelju članka 21. stavka 1. DSGVO-a i još nije sigurno nadilaze li Viegini legitimni razlozi razloge za korisnika.

Ukoliko je obrada osobnih podataka koji se odnose na korisnika ograničena, ti se podaci mogu upotrebljavati, neovisno o pohrani, samo uz suglasnost korisnika ili u svrhu utvrđivanja, ostvarivanja ili branjenja pravnih zahtjeva ili zaštite prava druge fizičke ili pravne osobe ili zbog javnog interesa Unije ili države članice.
Ako je ograničenje obrade prema iznad navedenim uvjetima ograničeno, korisnik će biti obaviješten od strane Viege prije ukidanja ograničenja.

11.4 Pravo na brisanje

11.4.1. Obveza brisanja

Svaki korisnik može zatražiti od Viege da se osobni podaci o njemu izbrišu odmah, a Viega je dužna brisati te podatke bez nepotrebnog kašnjenja ako se primjenjuje jedan od sljedećih razloga:

a. Osobni podaci o korisniku više nisu potrebni za svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni.
b. Korisnik opoziva svoju privolu na obradu koja se poziva na članak 6. stavak 1. lit. točka a ili članak 9. stavak 2. lit. DS-GVO-a i ako ne postoji drugi pravni temelj za obradu.
c. Vi podnosite prigovor protiv obrade u skladu sa člankom 21. stavkom 1. DSGVO-a i ne postoje prethodno opravdani razlozi za obradu ili korisnik podnosi u skladu sa člankom 21. stavkom 2. DSGVO-a prigovor protiv obrade.
d. Osobni podaci o korisniku obrađeni su protupravno.
e. Brisanje osobnih podataka o korisniku nužno je za ispunjavanje zakonske obveze prema pravu Unije ili zakonu država članica kojima Viega podliježe.
f. Osobni podaci o korisnicima prikupljeni su u vezi s uslugama informacijskog društva koje se nude u skladu sa člankom 8. stavkom 1. DS-GVO-a.

11.4.2. Informacije trećim stranama

Ako je Viega javno objavila osobne podatke korisnika i ako je Viega u skladu sa člankom 17. stavkom 1. DSGVO-a obvezana na brisanje podataka, Viega tada poduzima odgovarajuće mjere, uključujući i tehnička sredstva, da bi informirala osobe odgovorne za obradu osobnih podataka da je korisnik zatražio brisanje svih osobnih podataka ili kopija ili replika ovih osobnih podataka.

11.4.3. Iznimke

Pravo na brisanje ne postoji ako je obrada neophodna
a. za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i informiranja;
b. da ispuni pravnu obvezu koja je propisana zakonom Unije ili država članica kojima Viega podliježe ili obavlja zadatak od javnog interesa ili u obavljanju javnih ovlasti delegiranih Viegi;
c. iz razloga od javnog interesa u području javnog zdravlja u skladu sa člankom 9. stavkom 2. lit. točka h i te čl. 9 stavka 3. DSGVO-a;
d. za arhivske svrhe od javnog interesa, znanstvene ili povijesne svrhe istraživanja ili za statističke svrhe u skladu sa člankom 89. stavkom 1. DSGVO-a, ako u članku 1. navedeno pravo onemogućava ostvarenje ciljeva ili ozbiljno utječe na postizanje istih, ili
e. za ostvarenje, izvršenje ili obranu pravnih zahtjeva.

11.5 Pravo na informacije

Ako korisnik ima pravo na ispravak, brisanje ili ograničenje obrade kod Viege, Viega je dužna obavijestiti sve primatelje, kojima je proslijedila osobne podatke o korisniku, o ispravcima ili brisanju podataka ili ograničenju obrade, osim ako se to pokazalo nemogućim ili uključuje nerazmjeran napor.
Korisnik ima pravo da od strane Viege bude obaviješten o tim primateljima.

11.6 Pravo na prijenos podataka

Korisnik ima pravo primati osobne podatke koji se odnose na njega, a koje je dao na uvid Viegi, u strukturiranom, zajedničkom i stroju čitljivom obliku. Uz to, korisnik ima pravo prenijeti te podatke drugoj odgovornoj osobi bez ikakve opstrukcije od strane Viege, pod uvjetom da
a. da je obrada nastala na temelju privole u skladu sa člankom 6. stavkom 1. lit. točkom a DSGVO-a ili čl. 9. stavkom 2. lit. točkom a DSGVO-a ili da je nastala na temelju ugovora u skladu sa člankom 6. stavkom 1. lit. točkom b DSGVO-a i
b. da se obrada vrši pomoću automatiziranih postupaka.
Prilikom ostvarivanja tog prava, korisnik također može ostvariti pravo da se osobni podaci o korisniku prenose izravno od jedne odgovorne osobe na drugu odgovornu osobu, koliko je to tehnički izvedivo. Na slobode i prava drugih osoba ovim se putem ne može utjecati.
Pravo na prenosivost podataka ne odnosi se na obradu osobnih podataka potrebnih za obavljanje zadatka u javnom interesu ili u obavljanju službene ovlasti povjerene Viegi.

11.7 Pravo na prigovor

Imate pravo u bilo kojem trenutku na temelju članka 6. stavka 1. lit. točka e ili f DSGVO-a uložiti prigovor, iz razloga koji proizlaze iz posebne situacije korisnika, protiv obrade osobnih podataka korisnika; to se odnosi i na profiliranje na temelju ovih odredbi.
Viega više ne obrađuje osobne podatke o korisniku, osim ako Viega može dokazati opravdane razloge obrade koji nadilaze interese, prava i slobode korisnika, ili obrada služi utvrđivanju, ostvarivanju ili branjenju pravnih zahtjeva.
Ako se osobni podaci koji se odnose na korisnika obrađuju radi izravne pošte, korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku prigovoriti obradi osobnih podataka o korisniku u svrhu takvog oglašavanja; to se odnosi i na profiliranje ako je povezano s takvom izravnom poštom.
Ukoliko korisnik prigovori obradi radi izravnog marketinga, osobni podaci o korisniku neće se više obrađivati u ove svrhe.
Korisnik ima mogućnost, u kontekstu korištenja uslugama informacijskog društva, ostvarivanja prava prigovora automatiziranim postupcima, bez obzira na Direktivu 2002/58/EZ.


11.8 Pravo na opoziv deklaracije o privoli za zaštitu podataka
Korisnik ima pravo opozvati svoju izjavu o zaštiti podataka u bilo kojem trenutku. Ukidanje suglasnosti ne utječe na zakonitost obrade obavljene na temelju suglasnosti do opoziva.

11.9 Automatizirana odluka na pojedinačnoj osnovi uključujući profiliranje

Korisnik ima pravo ne biti podvrgnut odluci koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući profiliranje, a koja na njega znatno utječe. To ne vrijedi ako je odluka:
a. potrebna za sklapanje ili provedbu ugovora između korisnika i Viege,
b. na temelju zakonodavstva Unije ili države članice kojoj Viega podliježe, dopuštena, a te zakonske odredbe sadrže razumne mjere za zaštitu Vaših prava i sloboda i legitimnih interesa korisnika ili
c. se odvija sa izričitom dozvolom korisnika.

Međutim, ove odluke ne smiju se temeljiti na posebnim kategorijama osobnih podataka u skladu sa člankom 9. stavkom 1. DSGVO-a, osim ako nije mjerodavan članak 9. stavak 2. lit. a ili g i ne budu poduzete razumne mjere radi zaštite prava i sloboda i legitimnih interesa korisnika.
Što se tiče pod a. i c. navedenih slučajeva, Viega poduzima razumne korake da bi zaštitila prava, slobode i legitimne interese korisnika, uključujući pravo sudjelovanja minimalno jedne osobe iz Viege da se očituje o vlastitom položaju i pokušaju utjecanja na ishod odluke.

11.10 Pravo na žalbu nadzornom tijelu

Ne dovodeći u pitanje bilo kakav drugi upravni ili sudski pravni lijek, korisnik ima pravo na žalbu nadzornom tijelu, posebice u državi članici svog prebivališta, mjesta rada ili mjesta navodnog kršenja, ako korisnik smatra da obrada osobnih podataka o korisniku krši DSGVO.
Nadzorno tijelo kojem je žalba uložena obavještava podnositelja žalbe o statusu i rezultatima žalbe, uključujući i mogućnost pravnog lijeka na temelju članka 78. DSGVO-a.

12. Pravna osnova za obradu

Ako Viega dobije privolu korisnika za obradu osobnih podataka, članak 6. stavak 1. lit. točka a Uredba o zaštiti podataka u Europskoj uniji (DSGVO) služi kao pravni temelj za obradu osobnih podataka.
U obradi osobnih podataka potrebnih za ispunjavanje ugovora čiji je korisnik stranka, kao pravni temelj služi članak 6. stavak 1 lit. točka b DSGVO-a. To se također odnosi i na postupke obrade potrebne za izvršavanje predugovornih radnji.
Ako je nužna obrada osobnih podataka za ispunjenje zakonske obveze koja se odnosi na Viegu, članak 6. stavak 1. točka c DSGVO-a služi kao pravni temelj.
U slučaju da životni interesi korisnika ili druge fizičke osobe zahtijevaju obradu osobnih podataka, članak 6. stavak 1. lit. točka d DSGVO-a služi kao pravni temelj.
Ako je obrada neophodna radi zaštite legitimnih interesa Viege ili treće strane i ako interesi, temeljna prava i temeljne slobode korisnika ne prevladavaju nad prvim interesom, članak 6. stavak 1. lit. točka f DSGVO-a služi kao pravni temelj za obradu. Viegin legitimni interes je u vođenju Viega poslovanja.

Vaša kontakt osoba

Službenik zadužen za zaštitu podataka

  • Društvo VIA Consult GmbH & Co. KG
  • G. Karsten Kunde

Viega Webmaster