Površinsko grijanje i hlađenje

Sustave površinskog grijanja/hlađenja Fonterra odlikuju vrijednosti koje su oduvijek bile zaštitni znak tvrtke Viega: inovativna rješenja, maksimalna sigurnost i najbolja kvalitetu uz vizionarsku raznovrsnost proizvoda.

Sve je veća potražnja za ugodnim grijanjem/hlađenjem koje tijekom cijele godine osigurava prijatnu temperaturu. Viega Fonterra razvijena je baš za taj profil zahtjeva te ispunjava sve kriterije koji stanovanje čine ugodnijim. I to nisu sve prednosti površinskog grijanja/hlađenja. 
  
Potencijali uštede energije

Dok su kod običnih radijatora potrebna 22 °C za postizanje ugodne klime u prostoru, to se kod sustava površinskog grijanja/hlađenja postiže već pri temperaturi prostora od 20 °C. Time se može uštedjeti i do dvanaest posto troškova za grijanje budući da dotični sustavi rade u niskotemperaturnom području. Kombinacija s toplinskom crpkom omogućuje veliku neovisnost o povećanju cijene energenata. Kod toplinske pumpe sa sustavom voda/voda, podzemne vode se uz to mogu besplatno koristiti za funkciju hlađenja.
  
Higijenski standardi

Površinska grijanja sa svojim niskim radnim temperaturama svode se na gotovo čisto grijanje zračenjem i zadržavaju se relativno blizu sobne temperature. To automatski dovodi do boljih higijenskih uvjeta. Blago temperirana površina ne uzrokuje bitnu konvekciju budući da za razliku od standardnih grijaćih tijela zbog malih temperaturnih razlika strujanje zraka u prostoriji ne postoji. Stoga ne dolazi do kovitlanja prašine. Zbog idealne kombinacije zidnog i podnog grijanja gotovo da ne može doći do nastanka vlažnih uglova u prostoriji.

Površinsko hlađenje

Isti sustavi koji za vrijeme perioda grijanja nude izvrstan komfor, ljeti se pak mogu koristiti za hlađenje. Za prebacivanje funkcije površinskog grijanja na hlađenje, u postojeći se sustav cijevi dovodi hladna voda. Površinsko hlađenje je mnogo učinkovitije od korištenja klima uređaja, posebice u spoju s toplinskom pumpom ili sustavom zdenaca. Fonterra regulacijske komponente pritom osiguravaju optimalnu klimu prostora i sprječavaju nastajanje kondenzata. Daljnje prednosti su tihi pogon i maksimum ugodnosti zbog nemogućnosti nastajanja propuha.
 
Sloboda oblikovanja

Sustavi za površinsko grijanje/hlađenje nisu vizualno prisutni. To omogućuje optimalno korištenje prostorije budući da na postavnim površinama više ne stoje radijatori i tako je omogućeno individualno oblikovanje prostorije.