Megapress: izrada press spojeva umjesto zavarivanja

Da bi se spojile crne čelične cijevi dosad se skoro uvijek moralo zavarivati. Viega s press spojnicama sustava Megapress nudi sigurnije, lakše i ekonomičnije rješenje za instalacije s čeličnim cijevima.

Doduše, zavarivanje čeličnih cijevi nije loša mogućnost spajanja. No, sama montaža nije jednostavna. Veliki utrošak vremena, opasnost od požara i veliki tjelesni napor čine zavarivanje neatraktivnim po pitanju ekonomičnosti. Potrebno je prenositi velike boce s plinom i aparate za zavarivanje, što prouzrokuje tjelesni napor, prije svega kad se neki cjevovod ne zavaruje u visini očiju, nego na visini od nekoliko metara. A na teško pristupačnim i skošenim mjestima onda većinom pomaže samo zavarivanje pomoću ogledala, da bi se uopće moglo dospjeti do mjesta spajanja (slika 1).

 

Trenutna potpuna opteretivost spojeva, nema čekanja da se spoj ohladi

Nasuprot tome je spajanje čeličnih cjevovoda pomoću Viega sustava Megapress jednostavnije i obavlja se u manje radnih koraka (slike 2 do 4). Za montažu pritom nije odlučujuće, koja se debljina stijenke čelične cijevi ugrađuje, dokle god cijevi odgovaraju normama DIN EN ISO 6708 ili DIN EN 10220/10255. Rezultat je siguran i garantirano nepropustan spoj, koji se odmah može u potpunosti opteretiti. Otpadaju vremena potrebna za hlađenje zavara ili protupožarni nadzor, što je kod zavarivanja često neophodno.

 

Spajanje je do 60% brže gotovo

No, tehnika izvođenja press spojeva nije samo sigurnija i lakša, nego i značajno ekonomičnija. U usporedbi sa zavarivanjem instalater kod montaže sa Viega sustavom Megapress uštedi do 60 % vremena montaže. Druge metode (kao što je spajanje cijevi navojnim spojevima, spajanje ožljebljenih cijevi pomoću spojnica i fitinga već priređenih za montažu te spajanje cijevi spojnicama) također iziskuju značajno više vremena nego tehnika hladnog izvođenja press spojeva.