Zablude o podnom grijanju

Zabluda broj 1: „Podno grijanje ne grije dovoljno jako.“

Naravno da podno grijanje ne grije tako jako, kao što grije standardni radijator. Ono to i ne mora. Za razliku od radijatorskog grijanja, kod podnog grijanje se cijela površina poda koristi za prijenos topline. Toplinskim zračenjem koje pritom nastaje i sa podnim grijanjem se lako mogu postići temperature zraka u prostorijama od najmanje 25 °C.

Zabluda broj 2 „Podno grijanje nije zdravo.“

Osobe koje boluju od alergija naročito imaju koristi od zdravstvenih prednosti podnog grijanja. Za njih su značajne prednosti manja vlažnost i manje stvaranje grinja i plijesni u prostorijama (nego što je to slučaj kod radijatorskog grijanja).

Zabluda broj 3: „Podno grijanje ne može se naknadno ugraditi.“

Pogrešno. Upravo je Viega sustav Fonterra Reno specijalno razvijen za naknadnu ugradnju pri renoviranju. Mala visina konstrukcije podnog grijanja od samo 21 mm omogućuje ugradnju bez značajnog gubitka visine prostorije. Niske sistemske ploče od gipsanih vlakana mogu se nakon polaganja na ravnoj podlozi direktno oblijepiti keramičkim pločicama.

Zabluda broj 4: „Podno grijanje može se ugraditi samo u podu.“

Ovo je točno samo ako se pojam "podno grijanje" uzima doslovno. Princip "podnog grijanja" – dakle, polaganje ogrjevnih cijevnih registara na velikim površinama  – može se primijeniti također i na zidovima te čak i na stropovima. Tako se pomoću sustava Fonterra Side i Fonterra Top mogu realizirati površinsko grijanje i hlađenje putem zidnih i stropnih površina. Upravo u prostorijama s krovnim kosinama ovi sustavi nude daljnje mogućnosti oblikovanja prostora.

Zabluda broj 5: „Na podno grijanje se ne može postaviti tepih.“

Ovo je vrlo rasprostranjena zabluda. Kod podnog grijanja manji tepisi nisu nikakav problem. Ljubitelji podova s većim površinama prekrivenim tepisima mogu u stručnim trgovinama naći veliki izbor podnih pokrivača koji su posebno prikladni za podove s ugrađenim podnim grijanjem. Pritom bi svakako trebali paziti na odgovarajući simbol.