Allianz Arena

The major Allianz Arena project in Munich, Germany, as well as the, at present, largest car park in Europe, were finished on time. In terms of drinking water and sanitary installations, the Viega system world was part of this success story. (Photo: Allianz Arena München Stadion GmbH)

Viega predzidna tehnika osigurala je svoje mjesto u ekskluzivnim ložama Allianz Arene

Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu ili ne i svejedno koje su boje Vašeg omiljenog kluba: nogometnom klubu FC Bayern München svakako se mora odati priznanje da igra ne samo uspješno, nego i nadahnjujuće. Pravo nadahnuće na neki način je i posjet takoreći „dnevnoj sobi“ nogometaša FCB u Allianz Areni. Svakako tom doživljaju pridonose i nogometne utakmice koje se tu mogu pratiti. Gosti, koji igru prate iz ekskluzivnih loža, također su oduševljeni i interijerom.

To nas ne treba ni čuditi, budući da godišnji najam za tih 106 „apartmana“ iznosi između 90.000 i 240.000 eura – što je prilično visoka cijena za tričavih 50 m². Doduše „zakupac“ za te novce može zahtijevati i na kakvom će namještaju i u kakvoj opremi uživati – po želji je čak moguće ugraditi i kupaonicu s tušem. Međutim, upravo je ta individualnost pri izgradnji stadiona od stručnjaka u sektoru sanitarija, grijanja i klimatizacije zahtijevala pravo majstorsko umijeće.

Fleksibilnost i ušteda vremena

Vremenski period između finalnog projektiranja tlocrta i opremanja svake pojedinačne lože s jedne i fiksnog termina za dovršenje s druge strane bio je prilično ograničen. Kako bi se ipak sasvim individualno u susret izišlo klijentima i njihovim željama, izvođač radova na sanitarijama, sustavima grijanja i klime upotrijebio je predzidni sustav Steptec. Glavni razlog je taj što se vrlo brzo montira, a uz to je i izuzetno fleksibilan. Tako su specijalizirani stručnjaci za sanitarije, grijanje i klimatizaciju još u radionici mogli unaprijed montirati elemente za sanitarne prostorije. Za preciznu ugradnju je tako na samom gradilištu bilo potrebno još samo nekoliko zahvata. Ovakvom su se taktikom mogla lako realizirati čak i posve neuobičajena prostorna rješenja. Rezultat: sve lože i sanitarne prostorije posebno su prilagođene specijalnim zahtjevima klijenata.

Dodatnu vremensku uštedu kod sustava pitke vode donijela je Viega tehnika press spojeva – osobito pri polaganju cijevnog sustava Sanpress od plemenitog čelika dugog osam kilometara za glavnu distribuciju u Allianz Areni. Jer tu je prešanje „XL“ dimenzija dugih između 76,1 i 108,0 milimetara, za koje je bilo potrebno svega nekoliko sekundi, umanjilo broj minuta do očekivanog zvižduka kojim je započela utakmica na ceremoniji otvaranja.

Objekt Allianz Arena
Mjesto München, Njemačka
Godina 2005
Vrsta objekta Novogradnja
Površina 171000 m2
Područje primjene Sport i slobodno vrijeme
Arhitekt Herzog & de Meuron, Basel
Projektiranje Elin GmbH & Co KG, Linz
Montaža Stürzer, Aindorf
Natrag