Indijska istraživačka stanica na Antarktiku

© Architects: IMS Ingenieurgesellschaft / bof architekten / m+p consulting; Photographer: Rakesh Rao/NCAOR

Minus 40 °C – toplina i voda također i na ekstremno negostoljubivim mjestima

Na antarktičkom stjenovitom platou Larsemann Hills, gdje vladaju temperature do -40 °C, Indija od 2012. ima znastveno istraživačku stanicu sa sasvim odgovarajućim imenom „Bharati“. Tako se zove i hinduistička božica mudrosti i znanja. Da bi mudrost i znanje mogli opstati i napredovati na izoliranom i negostoljubivom kontinentu, od životnog je značaja opskrba znanstvenog tima toplinom i vodom.

Specijalni zadatak: glikol u vodi

Za generiranje topline i električne energije primjenjuje se kerozin, koji ostaje u tekućem stanju do -54 °C. Za ventilaciju tankova ugrađen je Viega cjevovodni sustav Sanpress Inox G zbog svoje trajne otpornosti prema medijima koje provodi. Obično se Sanpress Inox G primjenjuje u plinskim vodovima i vodovima loživog ulja.

Distribucija topline za grijanje vrši se pomoću sustava Prestabo. Da bi se isključila mogućnost smrzavanja ogrjevne vode, u nju je pridodano 57 % sredstva protiv smrzavanja Glykol-L. U tu svrhu je Viega izvršila ispitivanje reakcija brtvenih prstenova (od materijala EPDM) na ovaj ekstremno visoki sadržaj glikola. Rezultat: brtveni prstenovi press spojnica u potpunosti su primjenjivi za dotičnu mješavinu ogrjevne vode i glikola. Pritom su i prikladni za radne temperature od -40 °C do (na ovoj lokaciji malo vjerojatnih) 80 °C.

Gdje legionele ugrožavaju cijelu misiju

Na tom udaljenom mjestu higijena pitke vode igra posebno važnu ulogu. Infekcija legionelama ili sličnim štetnim bakterijama bila bi katastrofa ne samo za istraživače, nego bi i cijela misija bila ugrožena.

Odgovorni projektanti su zato primjenili cjevovodni sustav Sanpress Inox sa cijevima od plemenitog čelika 1.4521. Konstatnu temperature pitke vode od 60 °C osiguravaju cirkulacijski regulirajući ventili Easytop. Njihov dezinfekcijski uređaj učinkovito štiti od legionela. Easytop ventili za uzimanje uzoraka vode omogućuju redovito provjeravanje kvalitete pitke vode.

20 godina će oko 25 osoba tijekom cijele godine raditi u znanstveno istraživačkoj stanici „Bharati“ u ekstremnim uvjetima – takođe zahvaljujući tehnici „Made in Germany“.

Objekt Indijska istraživačka stanica na Antarktiku
Mjesto Larsemann Hills, Antarktika
Godina 2012
Vrsta objekta Novogradnja
Površina 2000 m2
Područje primjene Edukacija znanost
Arhitekt bof Architekten GbR, Hamburg
Projektiranje Kaefer Construction GmbH, Bremen
Montaža YIT Germany, Leverkusen
Natrag