Pentagon

45 kilometres of supply piping in the world's largest office building – the Pentagon on the Potomac in the US capital.

"Made in Germany" u ministarstvu obrane SAD

Posve primjereno: najmoćnijom svjetskom vojnom silom upravlja se iz "najmoćnije" svjetske uredske zgrade. Sjedište ministarstva obrane SAD nalazi se u Pentagonu od 1943. Pentagon je izgrađen na obali rijeke Potomac u Washingtonu, D.C. Prije toga su uredi ministarstva obrane SAD bili poprilično neučinkovito raspršeni posvuda po glavnom gradu SAD. Duljina svake od pet vanjskih fasada Pentagona iznosi 280 metara. 28 kilometara hodnika spajaju mnogobrojne urede s ukupnom površinom od 344.000 kvadratnih metara. U maksimalno osam minuta iznimno učinkovito stigne se od jedne točke zgrade do bilo koje druge.

Profipress – odabrani sustav

Renoviranje tako velike zgrade povlači za sobom ogroman utrošak novca i vremena. Između 1994. i 2011. godine Pentagon je podvrgnut kompletnom renoviranju koje je koštalo 5,3 milijarde dolara. Naravno, kvaliteta i ekonomičnost su bili vrhunski prioriteti na tom prestižnom projektu. Nakon intenzivnih testiranja, za sanitarne instalalacije i instalacije grijanja odabran je dugovječan i ekonomičan bakreni cjevovodni sustav Viega Profipress (izrađen prema standardima SAD).

45 kilometara sigurnih cjevovoda

Marv Wheeler iz instalaterskog poduzeća Southland Industries uz dugovječnost navodi daljnje prednosti sustava Profipress: "Tehnika izvođenja press spojeva znači da su spojevi cjevovoda značajno čvršći i sigurniji nego što je slučaj kod lemljenih spojeva. Pored toga, izvođenjem press spojeva upola je skraćeno vrijeme potrebno za montažu." To je kod 45 kilometara cjevovoda ključni argument. Tradicionalno se bakrene cijevi u SAD spajaju lemljenjem. Tehnologija hladnog izvođenja press spojeva "Made in Germany" je od uvođenja sustava Profipress sve više i više zastupljena na američkom tržištu.

Objekt Pentagon
Mjesto Washington, D.C., SAD
Godina 2011
Vrsta objekta Renoviranje
Površina 344280 m2
Područje primjene Javne zgrade
Montaža Southland Industries, Garden Grove, California
Natrag