Zgrada budućnosti

Viega projektira zgrade budućnosti – i čini faze izgradnje i rada zgrada održivijima i učinkovitijima. Na našoj glavnoj lokaciji u Attendornu pokazujemo kako bi ova budućnost mogla izgledati. 

Naš centar za seminare Viega World u Attendornu pametna je zgrada koja zadovoljava najnovije standarde. Koristeći inovativnu metodu informacijskog modeliranja zgrade (BIM), mogli smo unaprijed planirati cijeli životni ciklus zgrade. Time zgrada postaje bolja - od faze izgradnje do faze rada. Kao referentni projekt za budućnost gradnje, Viega World postavlja nove standarde za integrirano planiranje s BIM-om, a to se sada odražava u radu na standardima i politici.

Podaci i njihovo umrežavanje u izgradnji i radu zgrada bitan su dio Viega Worlda, a s njima i naš zahtjev za kvalitetom i održivošću. Od projektiranja i rada do opskrbe, zgrada je dizajnirana za energetsku učinkovitost i održivost - i stoga zadovoljava najviše standarde održivosti.

Čvrsto vjerujemo da danas gradimo za sutra. To se odnosi na odluke koje donosimo jednako kao i na procese koje sada pokrećemo. Razmišljamo o rješenjima, a ne o proizvodima. I to je razlog zašto smo zaista predani pružanju rješenja za budućnost vrijednu življenja – i aktivnom izravnom oblikovanju iste. Izgradnja budućnosti bit će vođena podacima i integrirana, tako da se zahtjevi za izgradnju i korištenje ne mogu samo predvidjeti, već i uključiti u proces pametne gradnje.

Izgradnjom novog trening centra dokumentiramo našu filozofiju brenda kroz cjelovito planiranje s BIM metodologijom rada i kroz energetski standard koji je usmjeren prema najvišim standardima na održiv način uz štednju resursa. Ovo Viega World stavlja u samo srce brenda Viega.

Ulrich Zeppenfeldt (Vice President Global Sales Service), Viega

Pametna budućnost

Pametne zgrade imat će važnu ulogu u našoj budućnosti. Studije već ocrtavaju kako bi naši životi mogli izgledati. Jedna pametna kuća postaje umreženi grad u umreženom svijetu. Ali ako pogledamo proces izgradnje, važno je razumjeti tehnologiju iza četiri zida i sve uključene zahtjeve, jer je umrežavanje i ovdje ključni element. U zgradi budućnosti ne gledamo samo na prostoriju samu po sebi, već na sve prostorije holistički. Sa svojim prednostima, sustavi i veze kao cijeli kompleks. Za nas se svaki prostor može pretvoriti u dnevni boravak.

Opskrba i veze na prvom mjestu

Pogled na cjelokupni koncept dio je Viega svijeta od samog početka programa. (Arhitektonsko) projektiranje zgrade temeljilo se na konceptu uporabe i rezultirajućem inženjeringu usluga zgrade. Inženjering građevinskih usluga stoga čini osnovu strukture zgrade i uključen je sa svim svojim odjelima i komunalnim uređajima od samog početka. To osigurava visoko učinkovitu i održivu fazu rada, čak i nakon završetka faze izgradnje. To znači da je prpjektiranje izgradnje usmjereno prema mokrim prostorijama, sustavima grijanja i ventilacije te kuhinji kantine ili trasama potrebnim za njih.

Održivost usidrena u životnom ciklusu

Održivost je igrala važnu ulogu već od faze planiranja Viega Worlda. Kao obiteljsko poduzeće, Viega razmišlja dugoročno. To znači da je u procesu izgradnje planiran i cijeli životni ciklus zgrade, vodeći računa o dugoročnoj uporabi i eventualnoj demontaži.